Programlarımız
- Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı
- Dil ve Konuşma Bozukluğu Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı
- Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı
- Zihinsel Yetersizliği Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı

Özgül Öğrenme Güçlüğü
Zeka düzeyleri düşük olmayan çocukların anlama, düşünme, dinleme, konuşma gibi alanlarda zorluklar yaşaması ve okuma, yazma, matematik becerileri konusunda da düşük başarı sergilemesi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu durumların yaşanması ile birlikte çocukta akademik başarısızlık ve okula uyum süreçlerinde de aksamalar görülmektedir.
Özgül öğrenme güçlüğü DSM-5’e göre üç başlıkta incelenmektedir. Bu başlıklar; disleksi (okuma güçlüğü), disgrafi (yazılı anlatım güçlüğü) ve diskalkuli (matematik güçlüğü) olarak bilinmektedir.
Özgül Öğrenme Güçlüğünün Nedenleri
Özgül öğrenme güçlüğünün nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte olası nedenler üzerinde durulmaktadır. Araştırmalar öğrenme güçlüğüne sahip olan kişinin beyin yapısında işlevsel farklılıkların olduğunu belirtmektedir. Aynı zamanda aile üyelerinin birinde benzer durum yaşandıysa çocukta da bu durumun görülme ihtimali daha fazladır. Bu konuda ailelerin dikkatli olması gerekmektedir. Başka bir olası neden ise doğum öncesi ya da doğum sonrasında yaşanan olumsuz durumlar (erken doğum, oksijen azlığı vb.) olarak görülmektedir.
Özgül Öğrenme Güçlüğünün Belirtileri
Okul öncesi dönemde bazı belirtilerin görülmesi mümkün olsa da kesin bir tanı konulması oldukça güçtür.
Okul öncesi dönem için gözlemlenen bazı belirtiler; konuşmada gecikme ve bazı konuşma bozuklukları, kavram gelişiminde eksiklikler, motor gelişimde yetersizlik olarak bilinmektedir.
İlkokul dönemi için gözlemlenen bazı belirtiler ise; okuma-yazma ve sayıları öğrenmede gecikme, matematik işaretlerini öğrenmede ve ayırt etmede zorluk, zaman ve yön ile ilgili kavramları karıştırma, öğrenme stratejilerinde eksiklik gibi bazı belirtilerin görülmesi beklenmektedir. Aynı zamanda öğrenme güçlüğüne sahip olan tüm çocuklar aynı zorlukları yaşamaz birbirinden farklı alanlarda da zorluklar geliştirebilirler.
Özgül Öğrenme Güçlüğünün Tedavisi
Özgül öğrenme güçlüğü, hayat boyu devam etmekle beraber tedavisinin ilk aşaması psiko-eğitimdir. Bu eğitim ailelere, öğretmenlere ve çocuklara sunulan eğitsel bir süreç olup içinde bulunan durumu anlamaya olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda bu durum ailelerin nasıl bir yol izlemesi konusunda da bilgi vermektedir. Psiko-eğitimin yanı sıra tedavi için diğer önemli adım ise özel eğitim programıdır. Son olarak özgül öğrenme güçlüğü için ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Fakat bu tanıya eşlik eden dikkat eksikliği gibi durumların gözlemlenmesi halinde ilaç tedavisine başlanabilir.
Ailelere Yönelik Tavsiyeler
Çocuklarınızın olumlu özelliklerini ön plana çıkarın, spor ve müzik gibi faaliyetlerle çocuğunuzu destekleyin. Yalnızca akademik başarıları ile çocuklarınızı değerlendirmeyin. Beklentilerinizi diğer çocuklara yönelik değil kendi çocuğunuzun sınırlarına göre belirleyin. Her çocuğun birbirinden farklı ve sizler için değerli olduğunu unutmayın.

Mental Retardasyon
Zeka geriliği olarak bilinen mental retardasyon, bireylerin zihinsel beceri ve yeteneklerinin kendi yaş gruplarına göre geride olma durumudur. Bununla birlikte standart eğitim sisteminin beraberinde getirdiği koşulları sağlama konusunda eksiklik yaşamasıdır. Fakat özel eğitim desteği ile kişiler kendi koşulları içerisinde becerilerini geliştirme imkanı bulabilirler.
Mental Retardasyonun Belirtileri
Mental retardasyonun seviyesine (hafif, orta, ağır) göre belirtileri de farklılık göstermektedir. Bu tanıya sahip olan bireyler yaşlarına uygun düzeyde öğrenmekte, öğrendiklerini hatırlamakta ve odaklanmakta zorluk yaşamaktadır. Sosyal hayatlarında yaşıtlarından daha küçük kişilerle arkadaşlık kurmakta ve bu kişilerle genellikle iletişim sağlamaktadır. Ek olarak bazı kişiler uyum ve davranış problemleri sergilemektedir. Özetle bu kişilerde yaşın gerisinde zihinsel, sosyal, dil ve motor yetileri gözlemlenmektedir.
Mental Retardasyonun Nedenleri
Mental retardasyonun en önemli nedenlerinden biri katılım özellikleridir. Bu durumda aile üyelerinden birinde zeka geriliği tanısı almış olan bireyler varsa yeni aile üyesinin de bu riski taşıyabileceği ihtimali unutulmamalıdır. Ayrıca doğum sırasında ve sonrasında bazı etkenlerde zeka geriliğine sebep olabilmektedir. Bu nedenlerden bazıları erken doğum, enfeksiyonlar, düşük doğum kilosu ve kafa travmalarıdır.
Mental Retardasyonun Tedavisi
Mental retardasyonu tamamen ortadan kaldırmak için doğrudan geliştirilen bir tedavi planı ya da yöntemi bulunmamaktadır. Fakat tanıyla birlikte ortaya çıkan olumsuz durumları en aza indirmek için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bunlardan en önemlisi bu tanıyı alan kişiler için özel bir eğitim planı hazırlamaktır. Özel eğitim planı ile birlikte asıl amacımız kişilerin zihinsel becerilerini ve performans düzeylerini geliştirip desteklemektir. Zeka geriliği tanısı alan bireyler için erken müdahale büyük önem taşımaktadır. Eğer tanı ve tedavi aileler tarafından kabul edilmezse kişinin yaşam standartlarında hayat boyu eksiklikler gözlemlenebilir.
Otizm Spektrum Bozukluğu
Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Üç belirgin semptomu vardır: Sosyal ilişkilerin bozulması, sözel ifade güçlüğü, yaşama ilişkin faaliyetlere olan ilginin minimuma inmesi. Başlangıcı yaşamın ilk üç yılında görülür ve hayat boyunca dalgalı bir seyir göstermektedir. Ciddi durumlarda kişi sürekli tekrarlayan bir biçimde kendine zarar verme eğilimine girmekte ve çevresine karşı agresif bir tutum sergilemektedir.
Otizm Spektrum Bozukluğu Belirtileri
•Göz kontağından kaçınma
•İsmi ile seslenildiğinde bakmama
•Sözel iletişimde gecikme
•Diğer gelişim alanlarında gecikme
•İşaret parmağının kullanımında sınırlılık ( işaret etme, gösterme vb.)
•Akranları ile etkileşim kurmada güçlük
•Sınırlı ilgi alanları, stereotipik hareketler, ekolali gibi belirtilerdir.
Ailelere Yönelik Tavsiyeler
Erken teşhis, otizmin kontrol altına alınması, uygun eğitim ve rehabilitasyon programları sayesinde otizmli bireylerin toplumsal yaşam içinde olmaları sağlanılması çok önemlidir.
Dil ve Konuşma Bozukluğu
Çocukların dil gelişmelerinde, beklenen aşamalarda gecikmeler olması, konuşmanın, dikkati konuşana çekecek kadar normalden farklılık göstermesi ve iletişimin bozulduğu, koptuğu durumlar konuşma ve dil bozukluğu şeklinde tanımlanmaktadır.
Dil ve Konuşma Bozukluklarının Türleri
Artikülasyon Bozukluğu
Akıcı Konuşma Bozukluğu
Gelişimsel Dil Bozuklukları
Ses Bozuklukları
Edinilmiş Dil Bozuklukları (Afazi)
Motor Konuşma Bozuklukları
Dil ve Konuşma Bozukluğu Nedenleri;
Doğum anormallikleri,
Havaleler,
Nefessiz kalma,
Doğum esnasında beyne oksijen gitmemesi,
Travmalar,
Ses tellerinde polip ve nodüller
Çeşitli enfeksiyonlar,
Psikolojik nedenler,
Otizm Sprektrum Bozukluğu
Ailelere Yönelik Tavsiyeler
Ebeveynlerin çocuklarını konuşmaya zorlamaları sıklıkla gözlenen bir tutumdur. Ebeveynlerin talepleri çocuğun kapasitesinin üstündedir. Bu durumda çocuğun kaygı düzeyi artar, ya öfkelenip saldırgan bir tutum sergiler ya da üzülüp çekingen bir tutum sergiler. Bu nedenle çocuklar konuşmaya zorlanmamalıdır. Çocuğunuzla sürekli çocuğunuzun dil düzeyine uygun konuşup gün içinde kendi yaptığı şeyleri, hissettiklerini, tecrübe ettiklerini ona anlatın.